Známý pražský hostinský Jirka Bejček Stehlíček si nás svolal, abychom na moderované degustaci ochutnali a zhodnotili část pivního repertoáru Hostinského pivovaru U Bizona z Čižic u Plzně. Několik informací o tomto pivovárku můžeme nalézt přímo na jejich webových stránkách: Hostinský pivovar U Bizona začal produkovat vlastní pivo v roce 2011. Hlavní myšlenka o vybudování vlastního pivovaru vznikla, když pivo přestalo být pivem a čeští pivaři museli konzumovat chemická piva z velkých pivovarů, které zde skoupili velké zahraniční podniky a už jim přestalo jít o českou národní hrdost, ale o co nejvyšší zisk. Mimochodem náš pivovárek nečerpá dotace a tím pádem nezatěžuje kapsy každého z nás.
„Většina pivovarů, jakkoliv jsou velké, když se chtějí dostat do Prahy, sjíždějí internet a hledají hospody, kde by chtěly být na čepu. Sem do První Pivní Tramwaye telefonují takové pivovary v průměru 2x týdně. A protože jsou to i takové, které neznám, vždy jim řeknu, aby mi přivezli jejich pivo například v petkách, já ho ochutnám a když bude výborné, není problém ho u nás čepovat.“ vysvětluje Jirka Bejček Stehlíček, majitel První Pivní Tramwaye.
Stejný příběh provází i Bizona. Ten zanechal k posouzení několik vzorků v láhvích a tak se moderovaná degustace nabízela sama. Přítomni byli někteří členové První Pivní Extraligy, dvě dámy, pochopitelně i majitel První Pivní Tramwaye, Jirka Bejček Stehlíček a jako moderátor degustace také Ing. Jan Šuráň. Celkem 7 lidí. Vzorky byly pečlivě vychlazeny a seřazeny dle obsahu alkoholu, přičemž degustace počala od těch s nízkým obsahem. V následujících odstavcích nabízíme čtenářům senzorické hodnocení jednotlivých degustovaných vzorků:
1. KAROLÍNA SVĚTLÁ 13° Obsah alkoholu 5,1%
Vůně: Ovocná až sirupovitá
Chuť: Málo hořkosti, sirup ve vůni je i v chuti, doznívání velmi chabé, pivo je stejně rozpačité jako etiketa, poznámka Hadžiho: (nákupčí První Pivní Extraligy a zapálený Homebrewář) „Přesně takhle chutnala moje piva, když jsem před lety začínal vařit já.“
2. KLÍŠŤÁK 13° Obsah alkoholu 5,4%
Vůně: Inzerovaný chmel není téměř vůbec cítit
Chuť: Karamelová, lehce přiznává typ ALE, nicméně cílem nebyl a ani není inzerován, jako ALE.
3. APARÁT APA 14° Obsah alkoholu 5,7%
Vůně: Klasická vůně piva typu ALE, chmele je cítit málo, vůně celkově nevýrazná
Chuť: Slabší tělo, slabší plnost, příjemné doznívání hořkosti, v chuti je zřetelně cítit zázvor, který není nikde uveden
4. FREEDOM IPA 14° Obsah alkoholu 5,7%
Vůně: První dnešní pivo s krásnou hutnou pěnou, ve vůni sladové a karamelové tóny
Chuť: Velmi hutné pivo, styl IPA to moc není, ale solidní Brown ALE, první velmi dobře pitelné pivo, dnes nejlepší pivo
5. PIG TAIL COUNTY ALE Obsah alkoholu 7,2%
Vůně: Na láhvi je zdůrazněna americká odrůda chmele Equinox, který se vyznačuje vysokým obsahem silic a nezaměnitelným citrusovým aroma. Ve vůni však cítit není, ve vůni jsou jablka připomínající začátek kvašení kalvadosu
Chuť: Vzorek je nedokvašený, v chuti opět jablka, nemá říz, málo bublinek, chuť je velmi nevybalancovaná, nevyrovnaná – dnes nejhorší pivo
6. ANGRY BEAR IMPERIAL BLACK IPA Obsah alkoholu 7,9%
Vůně: lehce navinulá až kyselá, kterou způsobují barevné slady, ve vůni absentuje chmel
Chuť: Absolutně chybí tělo, i zde se objevují jablečné tóny, chybí chmel, přídomek IMPERIAL se užívá u piv s obsahem alkoholu 9% a vyšším
Po moderované degustaci, kdy jsme u každého vzorku zapsali pouze ty vlastnosti, na kterých se u stolu shodla většina, následovala debata nad seřazením vzorků od nejlepšího k nejhoršímu jak v dámském tak v mužském panelu. Ukázalo se však, že jsme se všichni dohromady shodli na stejných pozicích. Absolutně nejlepším vzorkem se stala FREEDOM IPA pro svou vyváženost, výbornou pěnu a pitelnost. Pomyslné druhé místo pak obsadil APARÁT APA, jehož slabší tělo a slabší doznívání nikoho nenadchne, ale také neurazí. Za nejhorší pivo večera byl jednohlasně označen PIG TAIL, ve kterém všem vadila vůně a chuť navinulých až nakvašených jablek.
Závěrem snad dodejme, že se domníváme, že ani jeden vzorek z dnešní degustace není hoden rotující pípy v Tramwayi.