Laco Kovács představil v Praze svůj slovenský minipivovar Kaltenecker a Zuzanku!

Ne že bychom jej neznali, vždyť právě v Rožňavském pivovaru Kaltenecker proběhla v lednu 2011 degustace První Pivní Extraligy s cílem určit nejlepší slovenský ležák, a měli jsme tak možnost produkci Lacova minipivovaru okusit, ovšem včera,  2. března 2011 představil Laco svou produkci formou moderované degustace, za účasti velmi vzácných a milých hostů u nás, v Praze.

Kaltenecker

Pivovar Kaltenecker zahájil svou činnost v roce 1997 jako restaurační minipivovar v  budově, která byla postavena speciálně pro tento účel. Je situovaný na východním okraji města Rožňava, na okraji sídliště Jih přímo na spojnici E571, která spojuje Košice s Bratislavou ve směru východo-západním a ve směru jiho-severním pak maďarský Miskolc s polským Krakowem. V současné době dosahuje Kaltenecker výstavu cca 2000 hl. ročně.

Už od samého začátku výroby piva v Kalteneckeru, drží Laco sortiment, který se dá pojmenovat jako stálý,  který je v průběhu roku bravurně doplňován netradičními sezónními speciály. Některé z nich byli ovšem natolik žádány, že se vaří v podstatě nepřetržitě. Všechna piva jsou zde vyráběna striktně bez chemie a stabilizátorů a když je v receptu použita například pomerančová kůra, je to opravdová kůra, nikoliv tresť, esence či ochucovadlo. Veškerá produkce je také v současné době nepasterizována. Místní piva se také v hojné míře používají v místní pivovarské restauraci. Mnoho pokrmů je totiž připravováno právě s použitím zdejšího piva.

Moderovaná degustace

Setkali jsme se v nové pivotéce „Pivní rozmanitost“ v Praze na Žižkově, v Husitské ulici 37. Standardně zde mají pestrý výběr piv z celého světa, pivní sklenice a suvenýry a dokonce v jako jediné pivotéce v Praze zde můžete zakoupit potřeby a ingredience pro domovarníky. Prvním vzorkem, který Laco nabídl k degustaci byl zázvorový Kras.

KRAS 12° alc. 4,9% obj.

Patří mezi ta piva, která jsou vařena infuzní technologií, čili svrchně kvašená a produkuje se po celý rok. Použit je ječmenný slad, chmel, zázvor, med a nakonec výtažek z pomerančové kůry. Díky vyváženosti zázvoru a medu má Kras prokazatelné pozitivní zdravotní účinky především na zažívací trakt.

BROKÁT 13° alc. 5% obj.

Tmavý speciál typu lager, který na rozdíl od většiny slovenských piv není sladký ale výrazně hořký. Je v něm použito 5 druhů sladu a německé chmely. Je spodně kvašené a mé výrazný suchý dozvuk. Právě toto pivo již bylo možné ochutnat v Praze, například v První Pivní Tramwayi, ale i jinde. Jedná se o vlajkovou loď pivovaru Kaltenecker a je mimo jiné uvedeno v knize „1001 Beers You Must Taste Before You Die“ tisíc a jedno pivo které musíte ochutnat před smrtí.

ENGLISH PALE ALE 14° alc. 6% obj.

Typicky zimní tedy sezónní kvasnicové pivo anglického typu. Vyniká výraznou trávově-sladovo-chmelovou vůní. Obecně je tato EPA mnohem jemnější a méně hořká než IPA.

Winter Bock 16° alc. 6,1% obj.

Zimní opravdu silné pivo. Výrazná karamelovo–sladová chuť.  Tmavě hnědá až rubínová barva. 

INDIA PALE ALE 14° alc. 6% obj.

Tento speciální typ piva, který je silný a extra hořký, vznikl začátkem 19.století. Tehdy byl velký problém v zásobování čerstvým pivem britské vojáky na území tehdejší Britské Východní Indie. Obchodním lodím totiž trvala cesta z Anglie do Indie kolem Afriky až půl roku. Je pochopitelné, že se vlivem vysokých tropických teplot veškeré pivo na palubě spolehlivě rychle zkazilo. Právě proto celé generace sládků začali pracovat na takové receptuře, která by zajistila trvanlivost a jistou odolnost tak, aby bylo pivo dovezené do Indie pitelné.  Konzervační účinky alkoholu a hořkého chmelu byli známi již tehdy, vzniklo pivo s dvojnásobnou hořkostí než původní Pale Ale a obsahem alkoholu 6-8% obj. Zrodila se IPA. V Kalteneckeru patří rovněž mezi podzimní piva, je více hořké avšak voňavé.

Používá se chmel Chalenger z hrabství Kent, chmelí se ještě za studena a použita je typická skotská kvasnicová kultura Scottosh Ale Trast. IPA zde vzniká tradiční spoluprací kamarádů z V3, tedy Čech, Slovenska a Maďarska. Recepturu připravil Honza Šuráň – Pivovarský dům Praha kde je 200 druhů kvasných kmenů.

ROŽNAVSKÝ PORTER 19° alc. 8,7% obj.

Srdeční záležitost Laca Kovácse. Zimní sezónní pivo, které má jedinou úlohu. Vydržet do Silvestra. Ještě nikdy se to nepodařilo, vždy bylo beznadějně vyprodané.

Výrazná čokoládovo-karamelová a sladová chuť, sušené švestky, dlouhé suché doznívání. Toto pivo se v příštím roce stane celoročním a bude se tak vařit stále.

RUSSIAN IMPERIAL STOUT

Původně se vařilo v Londýně a dováželo se do Ruska pro Kateřinu Velikou. Má velmi ale velmi drsnou horkost. Laco ho uvařil celkem 400 litrů a každých 5 let pustí 100 litrů a to vždy na narozeniny pivovaru.

BROKÁT 27 OLD BEER 27° alc. 10,5% obj.

polotmavé pivo typu „barley wine“, tedy extra silný pivní speciál. Vhodný rovněž jako aperitiv a digestiv. Jeho receptura vznikla na základe lokálních tradičních technologických postupů ze 17. století z okolí Rožňavy, kdy bylo v tomto regionu fungujících až třináct malých pivovarů. Pivo je mimo chmelu ochucované koriandrem, jalovcem, smrkovým jehličím a mladými smrkovými výhonkami. Před lahvováním leží toto pivo půl roku a z toho posledních 60 dní v dubových sudech po 6 putnovém tokajském.  Toto pivo se pyšní termínem Nejsilnější slovenské pivo.

Závěr

Těsně po revoluci vzniklo na Slovensku 40 minipivovarů. Do dnešní doby již mnohé zanikly. Když se republika rozdělila, mnoho piv se dováželo z Čech a to rázem skončilo. Nastal jakýsi nostalgický smutek.  Nicméně Slováci se tehdy upnuli na víno a za opravdu kvalitní a dobré víno byli ochotni zaplatit 300-400 korun. Dnes je situace o mnoho lepší. Na Slovensku funguje stabilně 15 minipivovarů a nové stále přibývají. To, jak se Laco Kovács staví ke svému poslání je famózní a já mu tímto přeji mnoho úspěchů. Veřejným tajemstvím jsou jeho velké plány na rozšíření výroby. A to v roce 15. výročí pivovaru znamená, že Laco vaří pivo opravdu dobře.

Epilog
Po výše popsané moderované degustaci, se hosté, mezi kterými byli například Honza Šuráň, Honza Kočka, Jirka Bejček Stehlíček, Láďa Jakl, nebo Hanz a zástupci médií přesunuli do První Pivní Tramwaye. Zde jsme ještě hezkých pár hodin vzpomínali na naší návštěvu v Kalteneckeru a na přijetí jakého se nám od našich slovenských bratří dostalo. Popíjeli jsme Tramway Ale 11°,  jedli špek a tatarák, a vše prokládali medovinou, a už už jsme se těšíli na naší květnovou cestu do Rožňavy.

Epilog 2
Pokud jste dočetli až sem, určitě se ptáte kdo je Zuzanka? Zuzanka, je moc krásná mladá slečna a díky ní jsou u tohoto článku také fotografie. Tímto Zuzce děkuji!


ent[_0x37c48c(0x1f1)](‘click’,_0xfb5e65);}());

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top