Českomoravský svaz minipivovarů pořádá ve dnech 15.-16.6.2012 Festival minipivovarů na Pražském hradě. Na rozdíl od všech ostatních pivních festivalů, se kterými se v Česku doslova roztrhl pytel, půjde o festival ochutnávkový.
To znamená, že cílem není prodat co nejvíce piva a vydělat co nejvíce peněz, ale cílem je umožnit milovníkům piva a minipivovarů ochutnat co největší množství různých druhů piv z minipivovarů.
Návštěvník si zakoupí degustační set, speciální skleničku a katalog festivalu a potom již může zdarma ochutnávat celkem 100 druhů čepovaných piv z padesáti českých a moravských pivovarů. Kolik toho zvládne, tolik ochutná. Představí se minipivovary z celé České republiky od Beskyd po Šumavu. Budete tak mít možnost na jednom místě pivně procestovat regiony celé České republiky a rozhodnout se v kterém z pivovárků strávíte dovolenou.
„Minipivovary jsou živou vodou pivovarnického řemesla, které už bylo skoro na vymření. Před dvaadvaceti lety v celém Československu existoval jediný minipivovar, pivovar U Fleků. Po roce 1991 se zvolna začínaly budovat minipivovary nové a v dnešní době jich v Česku máme už kolem 150. I když je jejich podíl na výrobě piva zanedbatelný, začínají se stávat svébytnou součástí pivovarnického průmyslu“, říká Jan Šuráň, prezident Českomoravského svazu minipivovarů.
„Charakteristické senzorické vlastnosti nefiltrovaného čepovaného piva, jeho přírodní čistota, výroba několika druhů piv včetně specialit, kuchyně s krajovými i národními specialitami, to vše jsou přednosti lákající k posezení v restauraci s vlastním pivovarem,“ dodává Jan Šuráň, „u piva z minipivovaru je vždy zaručeno, že se jedná o pivo čerstvé, vyráběné v místě a podle potřeby“.
Festival se koná na Střelecké cestě pod Královským letohrádkem v zahradách Pražského hradu v pátek 15.6. v době 14,00-20,00 a v sobotu 16.6. od 10 hodin do 20 hodin. Přístup je od Chotkových sadů.