23. října 2013 proběhlo v První Pivní Tramwayi finále již čtvrtého ročníku anonymní degustační soutěže První pivní extraligy (PPE). Hlavním cílem PPE je každoročně otestovat podle předem daných, objektivních pravidel, všechny české ležáky, dostupné v běžné obchodní síti. Degustace proběhla jako vždy veřejně a na korektnost jejího průběhu dohlíželi zástupci některých zúčastněných pivovarů.
Ve finále se degustovaly vzorky piv, které postoupily ze dvou semifinálových kol: Kozel Premium, Bakalář Premium, Starobrno Medium, Radegast Premium, Pernštejn Světlý ležák, Záviš Polička, Březňák Světlý ležák, Svijanský Rytíř, Otavský zlatý a Krušovice 12.
Jan Šuráň, vicepresident První pivní extraligy k finále uvedl: „4. ročník soutěže První pivní extraligy měl velmi vysokou úroveň. První šest piv bylo velice kvalitních a musel jsem se soustředit, abych je od sebe odlišil. Ani ta, která se umístila v závěru pořadí, nebyla špatná a potvrdila vysokou kvalitu a úroveň. Můžeme konstatovat, že letošní soutěž byla opravdu zatím nejkvalitnější.“
President První pivní extraligy, Ladislav Jakl, k tomu dodal: „SABMiller porazil na hlavu Heineken, přestože ten měl ve finále svá tři želízka. Svijany se jako jediné pivo každoročně dostává do finále, i když na vrchol nikdy nedosáhly. Pravděpodobně největším překvapením je famózní výsledek Pernštejna. Tento výsledek by na začátku roku netipoval nikdo z nás. Poklona do Pardubic.“
Konečné výsledky finálového kola 4. ročníku PPE:
- Radegast Premium
- Kozel Premium
- Pernštejn Světlý ležák
- Svijanský rytíř
- Starobrno Medium
- Záviš Polička
- Bakalář Premium
- Krušovice 12
- Březňák Světlý ležák
- Otavský zlatý
Všechny vzorky jsou v průběhu roku hodnoceny přísně nezávislým způsobem, piva jsou zakoupena v běžné obchodní síti a degustující dopředu neznají jejich identitu. „Hodnocena je vůně, chuť, hořkost, plnost a říz, tedy atributy, které by správný český ležák měl mít,“ uvádí Jan Šuráň vicepresident První pivní extraligy. Ladislav Jakl, president První pivní extraligy dodává: „V naší soutěži sledujeme výhradně senzorické vlastnosti a nezabýváme se předsudky. Byli bychom rádi, kdyby podobně postupoval český pivař. Aby se nebál experimentovat a zkusil ochutnat pivo, aniž by dopředu věděl, jak mu bude chutnat.“
Text: Tereza Melišová | Foto: Karolína Vyskočilová