Suchej únor

Tak abych ten výkon, v podobě měsíční abstinence nějak shrnul, že? Podotýkám, že jsem nepil alkohol. Ani malý pivo, ani rumovou pralinku, zkrátka nula! A ne proto, že je to zpovykanej Suchej únor, ale proto, že jsme si únor vybrali.

Mnoho lidí si myslí, že nepít pivo je cesta jak zhubnout. Není. Cesta jak zhubnout je nežrat a sportovat. Ze svého jídelníčku jsem vyškrtl na měsíc pivo a alkohol vůbec a jeho absenci jsem nenahradil žádnou jinou substitucí. Mám tedy pocit, že jsem jedl úplně normálně, jako jiný běžný měsíc. Ani více, ani méně. Důkazem je identická váha, jako na začátku února.

Mnoho lidí si myslí, že držet abstinenci v únoru je snadný, protože je to nejkratší měsíc. Nejkratší sice je, ačkoliv letos je přestupný a má 29 dní, ale po 29 denní abstinenci fakt nemáte krizi. Takže vydržet další 2 dny, aby to byl full house, by nebyl problém!

Mnoho lidí si myslí, že držet měsíční abstinenci je k ničemu. Pro ně možná ano. Mě tahle zkušenost ovšem obohatila. Zjistil jsem, že alkohol neovládá mě, ale já jeho. Velmi jsem si pročistil mysl a vůli. Dokážu se mnohem horlivěji soustředit na pracovní projekty. Dá se říci, že svému organismu trošku ulevíte, odpočinete si a třeba v noci krásně spinkáte až do rána. Organismus totiž nemusí nejdřív odbourat a pak odpočívat. On totiž rovnou relaxuje. Nejhodnotnější skutečnost je ovšem fakt, že to dokážu! Všechny dílčí pozitiva jsou oukej, ale ten fakt, že dokážu měsíc nepít, je prostě k nezaplacení! Jo a taky jsem jako vedlejší produkt celkem slušně ušetřil.

Abych se jen netlouk v prsa, uznávám, že to nebylo vůbec jednoduché.  Týden nebyl problém, ten se dá vydržet hravě. Krize u mě přišla po 10 až 12 dnech. Měl jsem obrovskou chuť na pivo. Tělo si až teď uvědomovalo, že to myslím vážně. Přestal jsem mu totiž posílat hromady cukru v pivu, na které bylo zvyklé. Je to stejné, jako byste si přestali dodávat energii. Byl jsem příšerně unavený. Ale strašně. Postupem času se organismus přizpůsoboval a začal se orientovat jen na cukr, který jsem běžně přijímal potravou. Organismus zjistil, že to množství postačuje. Spolu s regenerací se mi vrátila energie.

Po 3 týdnech jste čistí. Všechno je zpátky. Na pivo se těším, to ano, ale kdybychom dnes 1. března nešli, nevadilo by mi to. Totiž – přemýšlíte o tom alkoholu jinak. Ten odstup je dobrý i k tomu, že si uvědomíte, co pijete. Já si teď v duchu vybírám hospodu a hostinského, který mi načepuje to první pivo. Musí to být to nejlepší pivo v té nejčistší sklenici, ideálně ta nejlepší hladinka z nejlepšího tanku či soudku. A protože bude za odměnu, musí být zadarmo to je jasný! A jestli dnes, nebo až zítra vlastně nehraje roli…

Milan Kabrna

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top