4/2015 Krušovice válí, Žatec propadl, Budvar nepostoupil

Praha 7. dubna 2015 Pouhý den po velikonočním pondělí se sešli degustátoři První pivní extraligy ke svému letos již čtvrtému základnímu kolu degustace českých ležáků. Včerejší vyvrcholení rodinných oslav stran vítání jara bylo ve znamení zdrženlivosti. Jen tak je totiž degustátor řádně připraven na výkon!

Předposlední letošní základní kolo obsahovalo jen deset vzorků, namísto obvyklých jedenácti. Letošní soutěže se totiž zúčastňuje pouze padesát tři titulů. Vrchní nákupčí pan Hadži k této problematice dodává: „Původně jsem přemýšlel o tom, že bych kolekci doplnil o jedenáctý vzorek z řad některých třeba i zahraničních pivovarů, jejichž ležák je v české maloobchodní síti běžně dostupný, avšak měl jsem dojem, že by se tím mohla kolegům dramaticky změnit kalibrace.“ 

Samotné degustační kolo hodnotili degustátoři jako velmi vyrovnané. Takových v průběhu roku moc nebývá, pokud pochopitelně nepočítáme semifinálová a finálová kola, kam postupují ti lepší. Pro samotný nános byla právě v tomto kole poprvé použita metoda „jedno do čtyř“, která říká, že se jedna lahev použije pouze na čtyři degustační vzorky a druhá lahev na zbývající čtyři vzorky. Tato metoda ve své podstatě eliminuje možnost smísení několika lahví v jednom degustačním vzorku. V budoucnu lze tedy mnohem přesněji vystopovat, která šarže lahví byla či nebyla havarovaná atp.

Nános deseti vzorků se pivonoškám podařil za hezkých 7 minut a 45 vteřin. Sestavu degustérů tentokrát doplnili dva velmi ostřílení náhradníci – Radek, který své zkušenosti nasbíral v Maďarsku, a Tomáš, provozovatel e-shopu s pivem. Prezident PPE Ladislav Jakl po degustaci uvedl: „Tohle kolo bylo první, kdy jsem měnil u nějakého vzorku čtyřikrát body, a to hlavně směrem nahoru.“ Jan Šuráň udělal podobnou zkušenost:„U vzorku číslo čtyři jsem i já zaznamenal dramatický vývoj v druhé části degustace!“ V prvním případě šlo o Záviš, v druhém o Klášter.

Z prvního místa postupují Krušovice, absolutní vítěz z roku 2012, z děleného druhého a třetího místa se stejným počtem bodů postupují absolutní vítěz z roku 2011 Zubr a Poutník, který v loňském finále obsadil desáté místo. Mezi čtveřici postupujících se vyhoupl i Kozel. Budvar opět vypadl a ležák z Žatce skončil jasně poslední.

Celkové výsledky 4. základního kola

1. Krušovice 29b
2.-3. Zubr 32b
2.-3. Poutník 32b
4. Kozel 33b
5. Budvar 36b
6.-7. Klášter 38b
6.-7. Záviš 38b
8. Opat 39b
9. Ferdinand 41b
10. Žatec 44b 


Pro www.prvnipivniextraliga.cz Milan Kabrna; foto: Petr Buriánek
.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *